Клас за дълбока релаксация

За никого не е тайна, че заниманията с йога предразполагат към отпускане, но понякога напрежението е толкова силно, че в обикновените класове не може напълно да се преодолее. Специално подготвената програма на класа за дълбока релаксация акцентира именно на отпускащия аспект на практиката.
Асани, тонизиращи, активизиращи и отварящи слънчевия сплит, диафрагмата: някои вариации на изправените пози, усуквания, позите лодка (адбоминални). Не случайно на работата с тази област се отделя толкова много внимание: напрежението именно тук се натрупва най-много, което води до свиване на мускулите, съответно и на вътрешните органи. Това може да се отрази не само на настроението, на емоционалното ни състояние, предизвиквайки раздразнителност, умора и депресия, но и на състоянието на вътрешните ни органи, в частност на храносмилателната система и дишането.
Освен това, на тези занятия се изпълняват пасивни вариации на обърнатите пози: Ширшасана на въжета, Сарвангасана на стол, Випарита Карани до стената. Както знаем, обърнатите асани благоприятно влияят на мозъка, съответно и на нервната система като цяло. Пасивното им изпълнение позволява да останем в позите по-дълго, без прекомерни усилия, което задълбочава ефекта от въздействието им.
На заниманията в това ниво се дават абдоминални пози за работа с коремните мускули. Този клас съответства на Ниво 2, Основно. На жени в цикъл и на бременни не се препоръчва да посещават този клас.