Специален клас – за специални хора

Една от характерните черти на метода на Айенгар е, че той позволява с йога да се занимават не само здрави хора в добра физическа форма. Всеки може да се занимава, стига наистина да го желае. Но все пак има проблеми, които изискват специфичен подход (например хипертония, мигрени, ставни проблеми, сколиоза, някои функционални разстройства, дълбока умора), заниманията в обикновените класове не отговарят на тези изисквания. В тези случаи оптималното решение е занимания в специален клас.
Препоръчително е първо да преминете през Уводния клас, в който ще получите първи представи за йога практиката по метода на Айенгар, но ако не можете да направите това по здравословни причини, заповядайте в специалния клас.
Преди първото занятие трябва да се консултирате с преподавателя на съответния клас, да му разкажете за проблема си, и какъв резултат бихте искали да постигнете. В зависимост от това, преподавателят ще изготви за Вас индивидуална карта-програма. Програмата ще се коригира в процеса на промяна на състоянието Ви.
В тази група освен преподавателя често присъстват и преподаватели – асистенти, които помагат за изпълнението на определената програма (следят времето за пребиваване в съответната асана, помагат да влезете и излезете от асаната, правилно да изпълнявате асаните, използването на съответните приспособления).
Можете да посетите едно или повече занятия, за да се научите да ползвате помощните материали, и да ги прилагате в личната си практика, съобразявайки се с индивидуалните Ви особености. Например, при заболяване на щитовидната жлеза се препоръчва изпълнение на Сарвангасана със стол, за да се избегне напрягането на шията. Като се научите на това в терапевтичния клас, в обикновените класове ще можете заедно с всички да правите Сарвангасана със стол.
При някои гинекологични проблеми също се препоръчва някои обърнати пози да се изпълняват с опори. При сериозни проблеми с коленете, някои пози трябва да се изпълняват малко по друг начин, за да се избегне претоварване на ставата.
Индивидуалният подход, който се предлага в специалните класове, изисква по-особени условия, поради това класа обикновено се състои от 6 човека. Поради ограничения брой места трябва да се записвате преди всяко занятия.