Видове занятия

Ниво 1 (Начално)

В този клас може да дойдете след като завършите Уводният клас.

Запознайте се с графика, изберете удобно за Вас време и заповядайте при нас! Можете свободно да променяте времето за тренировки, не е задължително да посещавате винаги едни и същи класове. Може да посещавате занятия при различни преподаватели.  Всички те са верни на метода на Айенгар, но всеки от тях си е изработил свой собствен стил на провеждане на занятията, обусловен от особеностите на характера и личната практика.

В този клас усвоявате базовата програма.  Основно внимание се отделя на изправените пози, които правят тялото по-силно и пластично, и така го подготвят за изпълнение на сложните асани.

Освен това тук се изпълняват пози за укрепване на гърба и крайниците, разтягане на краката, усвояват се обърнати пози, такива като Сарвангасана ( стойка на рамене)  и Халасана. Изпълнението на обърнатите пози способства за подмладяване на организма и регулира работата на ендокринната система.  Ролята на обърнатите пози в йогата е толкова важна, че без тях практиката е непълна.

В резултат на практиката на базовата програма Вие създавате „структурата” на тялото, т.е. подобрявате осанката си, като така ще се избавите от болките в кръста, прегърбването и др. Освен това се учите да осъзнавате всяка една част от тялото си, и тялото си като едно цяло.

Учите се да се съсредоточавате не само по време на практикуване на йога, но и в ежедневието.

Препоръчваме Ви да практикувате 2 пъти седмично.  Ако чувствате необходимост от ежедневни практики, започнете самостоятелно у дома.  Индивидуалната практика е много важна. Даже да е 15-20 минути.  Носи много положителни неща, а резултатите са очевидни.

Преминаването на следващо ниво се обуславя от индивидуалните Ви особености и редовната практика.  

Сигурен показател са обърнатите пози:  ако се чувствате уверено в Сарвангасана и можете да останете в тази поза около 5 минути, без усилие оставате в Халасана 2-3 мин., пробвайте се в Ниво 2.

Ниво 2

Както и Ниво 1, предназначението на това ниво е подготовка и извършване на мек преход към програмата на основния клас.   Нивото на сложност тук се определя от преподавателя в зависимост от нивото на учениците. Основно внимание се отделя на обърнатите пози, а също така и на способността на учениците за по-осъзната и самостоятелна подготовка. Която е необходима за преминаване към програмата на Основно ниво.

Основно ниво

В този клас се включват ученици, преминали базовата програма, които са готови за по-сериозна работа.  Нивото е предназначено за тези, които работят редовно не само в студиото, но и самостоятелно. Асаните се усложняват, обърнатите пози се изпълняват с вариации, а времето за изпълнение се увеличава и е повече от 5 минути.  Тялото вече е готово не само за изпълнение на по-сложни асани, но и за усвояване на основите на работата с дишането (пранаяма). Практиката на пранаяма на ранен етап, когато тялото още не е достатъчно укрепнало от асаните, в най-добият случай ще е неефективна, а в най-лошият може да доведе до пагубни последици.  Подготовката за пранаяма се извършва през четвъртата седмица на всеки месец.

В нашата програма има малко класове за основно ниво, защото повечето хора идват в началните нива.  Ако графикът на основно ниво не Ви подхожда, посещавайте паралелно Ниво 1 или Ниво 2.

Ако практикувате от скоро, намирате се в отлична физическа форма, стремите се да вървите напред, можете да посещавате основно ниво, ако посещавате и началните групи – тогава работата в основното ниво наистина ще донесе желания резултат.

Интензивният клас е за тези, които редовно практикуват, посещават основно ниво около година и имат достатъчно зряла практика.

Програмата на този клас включва задълбочена практика на основните пози (поза изправен, навеждане напред, назад, усукване), сложно огъване назад, сложно усукване, баланс на ръце, вариации в обърнати пози.  Последната седмица на всеки месец – практика пранаяма.

Интензивността се състои не в броя на изпълняваните асани, а в дълбочината и задълбоченото и точно отработване на позите.  В позите работим с по-фино ниво на движение на кожата, дълбоките мускули, на отделни точки.  Това се постига само при спокойно и съсредоточено състояние на съзнанието.

Предпоставки за такава практика са усвоена базова програма, подготвено и променено посредством практика тяло, по-съсредоточен и стабилен ум.

Сериозната и фина работа изисква повече време, затова занятията в интензивния клас продължават 2 часа.

Не ограничавайте занятията си само с посещенията на часовете на интензивния клас, които не са чести в нашия график.  Паралелно посещавайте и заниманията в часовете на Основно ниво, а също така и Ниво 1 и 2.

Преди да дойдете в часа на Интензивния клас, консултирайте се с преподавателя, който води часовете.

Пранаяма

Пранаяма – това са дихателни техники, които в действителност управляват фината енергия в нашия организъм.   На тези занятия се изпълняват асани, които подготвят тялото за пранаяма – разтварят гръдния кош и успокояват ума.  Това са преди всичко пасивни извивки и обърнатите пози в пасивен вариант.  В зависимост от нивото на присъстващите, в края на занятието може да се дават техники за наблюдаване на дишането или някои пранаями.  Айенгар ни учи, че към практикуване на пранаяма трябва да пристъпим едва след като сме усвоили практиката на асаните.  Пранаяма увеличава жизнения обем на белите дробове и позволява да се постигне максимална вентилация.  Тя също пречиства енергийните канали – нади, които пронизват финото тяло.  Но най-важното достойнство на пранаяма е, че в нея умът става спокоен и безметежен, достигайки състояние на концентрация, близко до техниките, които е прието да се наричат медитативни.

Клас за дълбока релаксация

За никого не е тайна, че заниманията с йога предразполагат към отпускане, но понякога напрежението е толкова силно, че в обикновените класове не може напълно да се преодолее. Специално подготвената програма на класа за дълбока релаксация акцентира именно на отпускащия аспект на практиката.

 Асани, тонизиращи, активизиращи и отварящи слънчевия сплит, диафрагмата:  някои вариации на изправените пози, усуквания, позите лодка (адбоминални). Не случайно на работата с тази област се отделя толкова много внимание:  напрежението именно тук се натрупва най-много, което води до свиване на мускулите, съответно и на вътрешните органи.  Това може да се отрази не само на настроението, на емоционалното ни състояние, предизвиквайки раздразнителност, умора и депресия, но и на състоянието на вътрешните ни органи, в частност на храносмилателната система и дишането.

Освен това, на тези занятия се изпълняват пасивни вариации на обърнатите пози:  Ширшасана на въжета, Сарвангасана на стол, Випарита Карани до стената. Както знаем, обърнатите асани  благоприятно влияят на мозъка, съответно и на нервната система като цяло.  Пасивното им изпълнение позволява да останем в позите по-дълго, без прекомерни усилия, което задълбочава ефекта от въздействието им.

На заниманията в това ниво се дават абдоминални пози за работа с коремните мускули.  Този клас съответства на Ниво 2, Основно.  На жени в цикъл и на бременни не се препоръчва да посещават този клас.

Индивидуални занятия

Позволяват най-гъвкав подход към ученика и неговата практика.  Вниманието на преподавателя напълно ще е съсредоточено върху Вас и Вашата практика.  Подготвяйки индивидуалния урок, преподавателят ще избере програма, подходяща за конкретния ученик, съобразена с неговите възможности и конституция.

По време на индивидуалните занятия можете да подберете Вашата индивидуална самостоятелна програма.

Препоръчваме да се посещава след като сте придобили базови знания по време на Уводния клас.

За хора в напреднала възраст (златна възраст)

Наименованието на тази група е доста условно. Безспорно с възрастта, на фона на настъпващите хормонални и други промени, тялото ни става по-сковано и чупливо,  и затова за хората в напреднала възраст, които не са се занимавали преди с йога, е препоръчително да посещават тази група, поне през първите години на практиката. От друга страна, този, който редно практикува, може да посещава обикновените класове, независимо от възрастта си.  И обратното, тази група може да се посещава от млади хора, които не са в добра физическа форма (например, при сериозни проблеми с гърба).

Програмата на групата не е предназначена за постигане на впечатляващи резултати, нейната цел е укрепване на здравето.

В основата на програмата са някои пози от изправена позиция с опора, легнал по гръб и пози полуседеж (това позволява да се намали натоварването на гръбнака). В тази група обърнатите пози и много други асани се изпълняват в по-мек вариант. Използват се много помощни материали за отваряне на тялото и намаляване на натоварването.

Специален клас – за специални хора. (по договаряне)

Една от характерните черти на метода на Айенгар е, че той позволява с йога да се занимават не само здрави хора в добра физическа форма.  Всеки може да се занимава, стига наистина да го желае. Но все пак има проблеми, които изискват специфичен подход (например хипертония, мигрени, ставни проблеми, сколиоза, някои функционални разстройства, дълбока умора), заниманията в обикновените класове не отговарят на тези изисквания.  В тези случаи оптималното решение е занимания в специален клас.

Препоръчително е първо да преминете през Уводния клас, в който ще получите първи представи за йога практиката по метода на Айенгар, но ако не можете да направите това по здравословни причини, заповядайте в специалния клас.

Преди първото занятие трябва да се консултирате с преподавателя на съответния клас, да му разкажете за проблема си, и какъв резултат бихте искали да постигнете.  В зависимост от това, преподавателят ще изготви за Вас индивидуална карта-програма. Програмата ще се коригира в процеса на промяна на състоянието Ви.

В тази група освен преподавателя често присъстват и преподаватели – асистенти, които помагат за изпълнението на определената програма (следят времето за пребиваване в съответната асана, помагат да влезете и излезете от асаната, правилно да изпълнявате асаните, използването на съответните приспособления).

Можете да посетите едно или повече занятия, за да се научите да ползвате помощните материали, и да ги прилагате в личната си практика, съобразявайки се с индивидуалните Ви особености.  Например, при заболяване на щитовидната жлеза се препоръчва изпълнение на Сарвангасана със стол, за да се избегне напрягането на шията.  Като се научите на това в терапевтичния клас, в обикновените класове ще можете заедно с всички да правите Сарвангасана със стол.

При някои гинекологични проблеми също се препоръчва някои обърнати пози да се изпълняват с опори.  При сериозни проблеми с коленете, някои пози трябва да се изпълняват малко по друг начин, за да се избегне претоварване на ставата.

Индивидуалният подход, който се предлага в специалните класове, изисква по-особени условия, поради това класа обикновено се състои от 6 човека.  Поради ограничения брой места трябва да се записвате преди всяко занятия.

Пренатален и постнатален клас (по договаряне)

Можете да посещавате занятията по време на цялата бременност, или да започнете практиката по всяко време.  Все пак предварително се консултирайте с лекаря, за да сте сигурни, че нямате противопоказания.

Основни цели на практиката в този период са:  адаптация на организма към настъпващите хормонални промени, създаване на пространство за плода, разкриване на таза, укрепване на гърба.  Практиката способства за физиологическото раждане и влияе благоприятни на плода.

Програмата се избира в зависимост от срока на бременност (триместъра) и нивото на подготовката Ви.  Програмата е много различна от обикновените класове.  Използват се много помощни материали, за да може позите да се изпълняват правилно и жените да могат да си почиват в съответните пози.  Преподавателят помага за влизане и излизане от позата, показва, как правилно да се използват помощните материали.

Не трябва да се страхувате да практикувате.  Правете нови пози, но се съобразявайте със състоянието си.  Ако в някоя поза чувствате дискомфорт, значи не трябва да я правите.

Постнатален клас (по договаряне)

Можете да посещавате този клас 1.5 месеца след раждането.  След цезарово сечение 3 месеца след раждането.  Допълнително се консултирайте с лекар, дали понастоящем няма специфични противопоказания.

Основната цел на практиката през този период е възстановяване след раждане, намаляване на предизвикания от раждането дискомфорт, независимо дали сте раждали по естествен път или с операция.  Това е период, когато тялото на жената е подложено на силни хормонални промени (появата на мляко, раздалечаване на костите на таза, излишно тегло, или обратно – дефицит на тегло, застойни явления в областта на малкия таз, също и разстройство на нервната система, смущения в храносмилането).  Жената свиква с новото си състояние и всичко е ново за нея.

Йога практиката в тези моменти е призвана да помогне на жената, да смекчи обстоятелствата, които в момента са трудни за нея.

Често жените се стремят бързо да влязат във форма, но това крие опасност от сериозни усложнения.  През този период практиката се гради и свързва с тези промени и се работи за намаляване на появилите се дефекти (работа с мускулите на тазовото дъно, диастаза).